letter G letter A R letter N letter a big T letter X letter A

dimarts, 13 de juliol del 2010

Malalts del futbol

Aquesta selecció bibliogràfica pretén apropar-nos a les diferents visions que des de la literatura i les ciències socials s'han ofert sobre aquest espectacle de masses.

Però no seria més interessant, més pur, estimar quelcom coneixent tota la seva dimensió, i no tan sols la seva màxima expressió pública.... o estètica? Per als que així ho vulguin, i perquè vegin que també hi han ionquis del futbol a La Central, us presentem una curada bibliografia perquè puguin recórrer els racons més seriosos, polèmics, i insensats d'aquest esport, convertit a dia d'avui en la gran febrada, el nou peregrinatge religiós mundial.

El menú és ampli i variat: Osvaldo Soriano ens descobreix un inexistent Mundial en plena Patagònia, als volts de l'any 1942, i que per cert, de la mateixa manera que el destí bèl·lic d'aquells temps, va veure perdre Alemanya a la gran final; Peter Esterházy ens parla de la Hongria de Puskas (tot un luxe, no?!); Villatoro parteix a la seva última novel·la d'uns vincles familiars molt "blaugranes" (i qui no parla de fútbol amb el seu pare?); Kapuscinski ironitza al seu llibre sobre una altra "guerra dels sis dies" menys propagandística que la de l'Orient Mitjà, i que va enfrontar a Hondures i El Salvador, aparentment, a causa d'un partit de futbol.
Què més? Una novel·la dels setanta de Peter Handke, i una recent traducció de Declan Hill sobre la part més lletja d'aquest món: corrupció, partits falsejats, apostes, ultres... I és clar, llibres sobre mitologia, antropologia i el vocabulari indispensable per arribar a ser un "supporter" perfecte.
"Me gusta er fúrboooool, loh domingo por la tarde....zzzz....zzzz...."

De la tête aux pieds - Philosophie du football de Gilles Vervisch
El miedo del portero al penalty de Peter Handke
Fútbol d’Osvaldo Soriano
La Guerra del Fútbol de Ryszard Kapuscinski
Dios es redondo de Juan Villoro
Juego sucio. Fútbol y crimen organizado de Declan Hill
Sin arte de Peter Esterhazy
Libro del fútbol de Pablo Nacach
Vocabulario de futbol d’Antonio Teruel Sáez
Tenim un nom de Vicenç Villatoro

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada