letter G letter A R letter N letter a big T letter X letter A

dissabte, 24 de juliol del 2010

Enigmística contemporània

Enigmistica de Thorsten Kirchhoff
Dels nigromants medievals als jocs enginoyosos de Màrius Serra, un passeig calembúric i anagramàtic pel costat més lúdic del llenguatge.
Criptografies sil·logístiques i mnemòniques, palíndroms, polisèmies, bifronts, rebus, onomàncies, un seguit de conceptes enigmàtics sota els quals s'amaguen els exercicis enigmístics més lúdics i lúcids. Sorgida a Itàlia al segle XVIII, aquesta branca dels jocs de paraules va tenir el seu punt àlgid amb l'aparició de l'Oulipo (Ouvroir de littérature potentielle), a França, el segle XIX. Un taller de gràcia i lucidesa. Diversos esdeveniments enigmístics avalen tal laberíntica tradició:
Raymond Queneau (1903-1976) va escriure els Exercices de style l'any 1947: el mateix text, un conte d'argument quasi insignificant, però amb certa acció, escrit de 99 maneres diferents. Aquest any 2010 l'escriptor català de Perpinyà Joan-Lluís Lluís (1963) va imitar aquest patró amb el eu suggerent Xocolata desfeta -gran títol per un llibre d'aquestes característiques- en què la mateixa història està explicada també amb varietat enigmística. Heus ací un homenatge, explícit i delcarat.
Georges Perec (1936-1982) va escriure una novel·la sense usar ni una sola vegada la vocal "e", La Disparition. Lipograma, en diuen. Fou feliçment traduïda, a vàries mans i caps pensants, al castellà com El secuestro, essent la vocal "a" la víctima en aquest cas.
Màrius Serra (1963) acaba de publicar el seu Dicciomàrius. Una nova proposta enigmística de l'ambaixador català de l'engimística contemporània, joglar de la lúdica crucigramàtica. El seu llibre Verbàlia és la panacea del regne en qüestió.
Benvinguts al parc d'atraccions de la literatura.

Bibliografia destacada
Anthologie de l'Oulipo de Marcel Benabou
¿Qué pequeño ciclomotor de manillar cromado en fondo del patio? de Gerorges Perec
La Disparition de Georges Perec
Tentative d'épuisement d'un lieu parisien de Georges Perec
Genèse de l'Oulipo de Jacques Bens
AblanatanalbA de Màrius Serra
Verbàlia de Màrius Serra
 Verbalia.com de Màrius Serra
DiccioMàrius de Màrius Serra
Exercicis d'estil de Raymond Queneau
Diccionario de enigmistica de Rafael Hidalgo
Lecciones de enigmística de Stefano Bartezzaghi
Xocolata desfeta de Joan-Lluís Lluís

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada