letter G letter A R letter N letter a big T letter X letter A

divendres, 15 d’abril del 2011

Els nord-americans prohibirien Huxley

El 1932, quan es va publicar, Un món feliç, d'Aldous Huxley, ja va ser prohibit a Irlanda. 79 anys més tard, molts nord-americans el prohibirien, segons l'informe anual de l'Associació de Biblioteces d'Amèrica (ALA), que situa el llibre futurista de l'autor anglès en el tercer lloc dels volums que més queixes dels lectors ha provocat.

Segons l'ALA, els lectors es queixen per les escenes de sexe explícit, un llenguatge "ofensiu" i una certa "insensibilitat". Un món feliç és l'únic clàssic de la literatura que es troba a la llista del 2010 de l'Associació, que cada any recopila les queixes de bibliotecaris, mestres, individus i informes de premsa al voltant del contingut dels llibres que es publiquen als Estats Units i que insten les administracions a censurar parcial o totalment una obra.El 1980 la novel·la de Huxley ja va ser prohibida de les escoles d'un poble de Missouri. I al 1993, es va intentar treure de les classes de Califòrnia. Aquest cop, però, sense èxit.
La novel·la de Huxley no és l'únic clàssic de la llista. A la del 2009, hi havia volums com El vigilant en el camp de sègol, de J.D. Salinger, El color porpra, d'Alice Walker, o Matar un rossinyol, de Harper Lee, que estaven entre els deu llibres amb més queixes. Però l'any passat van ser els bestsellers contemporanis els que van aixecar més ires. Des del llibre postapocalíptic de Suzanne Collins The Hunger Games fins al juvenil Crepuscle de Stephenie Meyer.
Font: Article d'Andreu Gomila a l'Ara.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada