Mentre Franz Kafka vivia a Praga va mantenir una relació a distància amb Felice Bauer, que vivia a Berlín. Aquesta relació s'alimentava a través d’una abundant correspondència personal que en algunes ocasions arribava a ser de tres cartes diàries que s'allargaven fins les trenta pàgines. Kafka va prolongar la relació amb Bauer durant cinc anys; amb qui es va comprometre dues vegades, i amb qui en va trencar el compromís dues vegades més.
Les cartes a Felice arriben aproximadament a les 500, enviades durant aquells cinc anys de festeig. Tot i això, la correspondència que Kafka va rebre de la noia es va perdre ja que probablement l’escriptor la va acabar tirant o cremant.
Una mica més moderat va ser el vincle que Kafka va mantenir amb Milena Jesenská, la jove escriptora i periodista txeca amb qui també va compartir una relació epistolar continuada després de trencar definitivament amb Felice. Durant molts anys, Jesenská va ser coneguda com l’enamorada de Kafka. Una carta demanant permís a l’escriptor per traduir els seus contes al txec es va traduir en l'inici d'una apassionada correspondència entre ambdós que es va prolongar dos anys (1920-1922) i durant els quals només van tenir dues trobades personals: quatre dies a Viena i un dia a Gmünd. De Milena diuen que va ser la dona que millor el va arribar a comprendre.
Dins el cicle de conferències Literatura epistolar, els escriptors en les seves cartes que organitza el CaixaFòrum, el dijous 12 de maig a les 19.30h l'escriptor, traductor i expert en literatura centreeuropea Adam Kovacsics ens parlarà a Les cartes de Kafka a Felice i a Milena sobre aquestes relacions epistolars de l'autor de La Metamorfosi.
Aquest cicle proposa un recorregut per la intimitat epistolar d'autors del passat a càrrec de creadors del present, la intimitat epistolar del qual possiblement serà visitada per altres escriptors del futur.
Entrada: 2eur (places limitades)
Font: Barcelona Cultura
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada