L’Oulipo, Ouvroir de Littérature Potentielle, és un moviment d'experimentació literària fundat pel poeta i novel.lista francès Raymond Queneau durant la dècada dels seixanta.
Es basa en establir una restricció conceptual que estructuri l'obra literària, com per exemple no usar una vocal en tot el text, com va fer Georges Perec a la seva novel.la La disparition (1969). Els seus integrants barregen els mètodes combinatoris i matemàtics, l'humor absurd i la dissecció del seu entorn.
El Barribrossa, que enguany celebra la seva vuitena edició, proposa un conjunt d’espectacles, performances i debats centrant la seva atenció en el moviment Oulipo, amb motiu del 50è aniversari de la seva fundació a París.
I és que a casa nostra també tenim nombrosos escriptors i poetes afins a aquest corrent, com Carles Hac Mor, Ester Xargay, Montserrat Abelló, Ricard Ripoll i Màrius Serra. Precisament aquest últim, amb Verbàlia (Empúries, 2000) va crear una de les obres més properes a l’esperit de l’Oulipo.
Al llarg d’onze dies, el Barribrossa d’aquesta edició reparteix les seves activitats per diferents espais de la ciutat per així vincular-se encara més al territori gràcies a la col.laboració amb institucions com el Palau Moja, el Foment de les Arts i del Disseny (FAD), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Convent de Sant Agustí, el Museu Picasso i l’Arts Santa Mònica (ASM), entre d’altres.
Entre les activitats que es realitzaran, en destaquen l'estrena de l'obra Salflorvatge, de la poetessa oulipense Ester Xargay, que tindrà lloc al MACBA; el projecte multimèdia Les naixences latents, de Ricard Ripoll, al Museu Picasso; i la visita guiada a l'exposició Salvat-Papasseit poetavantguardistacatalà, de l'ASM, que permet reconstruir la biografia vital, intel.lectual i estètica del poeta vinculat a l'Oulipo.
A més a més de les presentacions d’obres oulipianes, aquesta edició del Barribrossa inclou un homenatge a l’energia creativa de Montserrat Abelló i al seu dilatat combat a favor del progrés de la cultura del segle XX.
Font: Barcelona cultura
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada