A la llibreria La Central aprofiten la nova edició d'El mar, d'en Blai Bonet que ofereix un epíleg de Xavier Pla sobre les vicissituds d'una obra que va ser censurada pel jurat del Joanot Martorell i aprovada pels censors del Règim, per recordar la seva figura amb un dels seus Recorreguts.
Blai Bonet (Santanyí, 1926-1997) mai fou un dive o un autor dependent d'alguna cosa. Anacoreta de si mateix, va creure en la paraula com una salvació, quasi com una religió (no en va un dels seus llibres de poemes duu per títol L'Evangeli segons un de tants), i desenvolupa un món narratiu tant local com universal. Tel·lúric, en perpètua recerca de les seves constants vitals i d'un llenguatge propi, l'any 1958 va publicar El mar, novel·la magna i que va causar impacte tant per la seva temàtica como pel seu tractament, i en què va incorporar els nous corrents experimentals que triomfaven a Europa.
L'obra narrativa de Bonet està escrita principalment entre finals de la dècada dels 50 i la dècada dels 60. A les novel·les, Blai Bonet tracta d'incorporar a la literatura catalana els corrents narratius que triomfen a l'estranger. Existencialisme, experimentalisme, nouveau roman... són digerits i adaptats al món personal de l'escriptor. Judes i la primavera (1963) experimenta amb les noves tècniques narratives, aportant l'influència de l'existencialisme d'inspiració cristiana. A la novel·la Míster Evasió (1969) utilitza tècniques com l'ús de flash-backs i el monòleg interior, i l'innovador tractament del llenguatge, onomatopeies, llenguatge col·loquial...
Bibliografia destacada- L'evangeli segons un de tants. Ed. Moll
- Míster Evasió. Ed. Edicions 62
- El mar. Ed. Club Editor
- Haceldama. Ed. En siola
- El monestir. Ed. Edicions Documenta Balear
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada