letter G letter A R letter N letter a big T letter X letter A

dimarts, 29 de març del 2011

La llibreria Quera rep el Premi Nacional de Cultura Popular

La llibreria Quera ha rebut el Premi Nacional de Cultura, que cada any concedeix el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), en la categoria de Cultura Popular, per la tasca realitzada de divulgació del folklore i de la monografia local reflectida en el seu catàleg de 2010. La llibreria Quera del carrer de Petritxol, juntament amb la difusió de l'excursionisme, respon a un compromís amb la cultura popular des de fa noranta-cinc anys.

Els Premis Nacionals de Cultura, distinció més rellevant en l'àmbit de la cultura a Catalunya i que es concedeixen anualment a persones o entitats per les aportacions o activitats més rellevants en cadascun dels respectius àmbits culturals, desenvolupades durant l'any anterior, es lliuraran el proper 2 d’abril al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

dilluns, 28 de març del 2011

La Llança de Sant Jordi

El passat dilluns dia 21 de març Omnium Cultural es va posar en funcionament la Llança de Sant Jordi, un espai de llibres, on els curiosos, lectors i navegants de la xarxa poden conèixer les novetats editorials en català per a aquest Sant Jordi i fer la seva tria. La Llança, que s’edita per segon any consecutiu, compta amb el suport de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana i la participació directa de prop de 50 editorials.
La Llança és, a més d'un gran aparador virtual, un concurs en què es formula la pregunta: ‘Quin llibre regalaràs aquest Sant Jordi?’ La voluntat d'Omnium amb La Llança de Sant Jordi és donar a conèixer les novetats editorials en català, fer visibles les excel·lents propostes literàries de ficció, no ficció, infantil i juvenil en la nostra llengua i animar els lectors a fer la seva tria. D’aquesta manera, Òmnium Cultural vol contribuir a la lectura i el consum de llibres en català en el context de Sant Jordi.
Com a novetat d'aquest any La Llança també formula una segona pregunta, de la mà del programa Ànima de TV3 que vol reconèixer també la part visual dels llibres: 'Quina és per a tu la millor portada?
La Llança i el període per participar en les preguntes de la campanya té com a data final el divendres 15 d'abril. Els resultats d'aquesta tria popular es faran públics en la festa de La Llança a la Sala Luz de Gas el dilluns 18 d'abril, setmana de Sant Jordi, en la qual participaran, autors, editors i lectors.
Podeu seguir tota l’actualitat i l’activitat d’Òmnium a la xarxa, a Barcelona i arreu de Catalunya des del web de Sant Jordi.

Recomanació: Bes Nagana d'en Casasses

Editorial: Edicions de 1984
Any 2011
192 pàg. 
Bes Nagana (que en rus col·loquial vol dir sense pistola) són poemes de tots colors i de tots estils, amb rima i sense rima, dècimes i romanços, cançons i formes lliures? fins i tot n´hi ha un que fa més de 800 versos: Som a l'era, que parla de quan es va acabar el petroli a la terra. Els poemes van amb el mateix ordre com van ser escrits, tret d´un, Amunt com l'aigua, que va aparèixer quan el llibre ja era tancat i va exigir un lloc entre els 10 primers. N'hi ha que van il·lustrats. N'hi ha d´amor, de revolució, de sàtira, de pensament, de fantasia, de normals i corrents? Al final de tot hi ha un gap o cançó de fatxenda, la Balada nova de l'haver fet marso. Els epígrafs que obren els poemes fan un acompanyament que segons com es pot convertir en el protagonista de la pel·lícula. L'humor i la severitat, la lleugeresa i la fondària, el carinyo i la ferotgia van junts, no estan renyits. Les idees hi són importants, els sentiments més, i les sensacions encara més.  

Conversa de Núvols

Fotografia d'anunjimm
Conversa de Núvols

Eren tres núvols en un matí plaent.
Nous, escampats escabelladament.
-De bella gana, deia l'un, faria
voltant el món, interminable via.
És món desig de cavalcar tot vent.

-El vent, deia el segon, t'esfilagarsa;
és mal segur d'anar damunt davall.
Val més durar tot l'hivern, colgar-se
damunt la neu quietament esparsa
i ésser avar, aclofat en una vall.

Feia el petit: -Oh, córrer quin martiri!
Durar, quin greu! Voldria avui, colpit
pel sol vermell quan de biaix em miri,
fer-me encenall ardent i defallir-hi
i estalviar-me l'ombra de la nit.
El cor quiet (1925) de Josep Carner

dissabte, 26 de març del 2011

Maletes lectores


Llegir
la manera més barata de viatjar

La lentitut de la lectura

" ... las cosas del mundo actual pasan tan rápido que puede parecernos que no estar al día es un problema, pero también es cierto que hay cosas que no encajan con esa velocidad. Por ejemplo, pensemos en la lentitud de la lectura."
Dietario Voluble d'Enrique Vila-Matas

dimarts, 22 de març del 2011

Cames lectores

Martine’s legs d’Henry Cartier-Bresson

Aigua

22 de març dia mundial de l'aigua. Un bon dia per llegir poesia líquida
L’aigua d'en Marc Romera
Pròleg de Felip Costaglioli
Editorial LaBreu
80 pàg.
Segons el Diccionari de la Literatura Catalana, la poesia de Romera es caracteritza per la seva gran varietat de registres i cada llibre és un nou punt de partida, i el punt de partida d’aquesta nova entrega és el de l’aigua com a element generador de llenguatge que alhora ha estat utilitzat hermenèuticament o simbòlica com a element generador de vida en la major part de la poesia universal, però també com a element que simbolitza altres intencions en poètiques més personals i que Romera canalitza i reutilitza en la seva poètica de la vampirització i transformació del que ja ha estat escrit, esdevenint així, els seus poemes, un constat homenatge críptic als seus referents intentant-ne l’assimilació a un llenguatge propi on la verbalitat rivalitzi en pes amb el sentit sense deixar de complicitar-s’hi. La poesia de Romera juga així a l’equilibri entre una certa cripticitat i un discurs quasi narratiu i més entenedor, acostant el seu llenguatge al del salm o l’oració ecumènica, i en destaca l’assoliment d’un llenguatge propi que el distingeix a l’instant de qualsevol altra veu poètica i que el consolida una vegada més com un dels poetes a l’ombra més interessants de les nostres lletres contemporànies.

Presentació pantagruèlica a l'(H)original

L'editorial Laertes ha publicat el text íntegre de Gargantua i Pantagruel de François Rabelais, en una versió del narrador i assagista Emili Olcina i ara ens conviden a la pantagruèlica presentació del llibre, aquest dijous 24 de març a les 20.30 a la Llibreria-bar (H)original. A la presentació hi participaran:
Laura Borràs, que parlarà de l’obra i el seu autor; Josep Pedrals i Martí Sales, que llegiran fragments escollits en català;  Anne Bats, que llegirà fragments en francès i Roger Peláez, que ens cantarà coses aberrants i pantagruèliques

El conjunt format per Gargantua i Pantagruel és una de les obres capitals de la literatura universal i un dels cims de la comicitat, l’eina que empra Rabelais no tan sols per satiritzar la rutina mental i la hipocresia moral sinó també i sobretot per dur a terme l’acte revolucionari de situar en el centre del món l’ésser humà, no pas idealitzat sinó dignificat en la seva realitat física. A través de les aventures de Gargantua i Pantagruel, Rabelais atorga una visibilitat literalment gegantina a les funcions gàstriques, glandulars i excrementals; enalteix els “baixos instints”, el sadollament, la secreció i excreció dels fluids corporals; construeix la narració sobre gegantades, grolleries i acudits obscens i blasfems de taverna i de bordell, i tot això ho transmuta en una meravellosa obra mestra literària que dóna forma al somni dels alquimistes: l’assoliment de la identitat de contraris, la unió dels extrems oposats, la síntesi d’allò que és “alt” i allò que és “baix”.

dilluns, 21 de març del 2011

Desig

(...)
de mon desig no·m porà guarir metge.

Kosmopolis 2011

Kosmopolis celebra aquesta setmana  la seva sisena edició amb l'arribada de la primavera.
Després de la jornada K10 del passat octubre, l’equip K ha programat una nova edició de tres dies: 24, 25 i 26 de març. Pel CCCB passaran grans noms de la literatura contemporània com Alessandro Baricco, Ian McEwan, Claudio Magris, Enrique Vila-Matas, Joan Margarit o Janne Teller, entre molts altres. Fidel a l’esperit que va iniciar el 2002, Kosmopolis és també un espai d’escriptors, poetes i dramaturgs que treballen amb nous formats i gèneres literaris. L’Spoken Word o la nova oralitat i la literatura en xarxa en són dos exemples. 
Al web Kosmopolis podeu consultar els participants, els temes, els espais i el programa dia a dia.

Primavera poètica (II)

21 de març, Dia Mundia de la Poesia 
Ja ha arribat el dia. El 21 de març arriba la primavera i, també, la poesia! Perquè avui és el Dia Mundial de la Poesia, declarat per la Unesco.
Des de la Institució de les Lletres Catalanes, amb el recolzament i la col·laboració de tot un seguit d’institucions, impulsen la celebració i organització d’un seguit d’actes, que en sumen més d’una trentena, a diferents poblacions del país. Algunes ja s’han celebrat durant el cap de setmana però avui dia 21 segur que tens alguna lectura o recital a prop de casa o de la feina!
A la ciutat de Barcelona l’acte tindrà lloc als Jardins del Palau Robert, avui dilluns 21 de març a partir de les 18.30h amb la presència de la poeta Marta Pessarrodona, recentment guardonada amb el Premi Nacional de Cultura en Literatura, que farà la lectura del poema Poesia: una visió personal. Aquest poema es llegirà també en diferents llengües.
Tota l’actualitat relacionada amb la celebració d’aquest Dia Mundial es pot trobar al blog des de les lectures i recitals programats arreu del país fins a les traduccions a d’altres llengües dels poemes d’anys anteriors.

Primavera poètica (I)

Primavera. Presència
I
Reposen uns núvols blancs
dalt de tot de la carena.
Amoroseix els carrers
la sentor de brisa fresca
i dins la gàbia l’ocell
del cel blau es meravella.
La ciutat ofrena avui
la seva millor tendresa.
Has arribat dolçament:
Déu te guardi, Primavera!…

II
Vigilo cada matí,
oh presseguer, la florida
que enlaires com un trofeu
per damunt la paret grisa
d’aquell carrer ciutadà
on tu poses claror viva.
¡Si sabessis, arbre lleu,
quina música més fina
escampa el teu vel rosat
en la ciutat adormida!…

III
S’encanten uns núvols fins
en el repòs del migdia.
Tremola el vol de coloms
damunt la mar adormida.
Ve de lluny una cançó
que s’atura, enyoradissa.
Sospira suau el vent
besant una vela pia…
És el teu encís tan bell
en aquesta pau marina,
Primavera… Quin enyor
d’aquell amor que tenia!…

Presència del cicle de quatre poemes Primavera a Presència i record.
Rosa Leveroni

dilluns, 14 de març del 2011

Boscos i llibres

Sabíeu que el 2011 és l'any internacional dels boscos?
Secretos en el bosque de Jimmy Liao
Editorial Barbara Fiore
64 pàg.
El bosc és un lloc màgic on una nena passeja acompanyada per un conill gegant. Allí troba els secrets que havia anat amagant, alguns des de fa tant temps que ni s'acordava d'ells. I també troba tota la poesia que només els somnis aconsegueixen transmetre. Les ciutats sense somnis són llocs tristos, per a nens i majors. En 1998, Jimmy Liao va debutar amb aquest deliciós àlbum il·lustrat, amb el qual aconsegueix recuperar la fantasia llunyana de la nostra infància, els somnis secrets que vam amagar i oblidem en el bosc del temps.

Perfecte per guardar-lo en la llibreria dissenyada per Matteo Casarosa

diumenge, 13 de març del 2011

Organitzant...

Un cap de setmana Lisa Bloder Ohlenkamp i Sean Ohlenkamp van decidir ordenar la seva llibreria i això és el que va passar...
Organizing the bookcase

I see you never de Ray Bradbury

I see you never (Hasta Nunca) relat curt de Ray Bradbury publicat a The New Yorker el 8 de novembre del 1947
 "Suavemente suena la puerta de la cocina, la señora O’Brian abre, al otro lado se encuentra su mejor inquilino, el señor Ramírez con dos agentes de policía. Ha sido su inquilino durante 30 meses, seis más de los que le permitía su visado temporal. En ese tiempo se adaptó a la brillante prosperidad de su nueva vida, trabajó en la fábrica de aeroplanos durante la guerra, se compró una radio, y un reloj de pulsera, y disfrutó del modo de vida.
“Pues aquí estoy, para decirle que debo abandonar mi habitación.” -dice el Sr. Ramírez. Mirando una vez más la brillante cocina, la mesa bien surtida en la que los hijos de la Sra. O’Brien están comiendo sus filetes.
“Ha sido usted un buen inquilino.” -dice la señora O’Brian. Recuerda una visita que hizo a algunas ciudades fronterizas de Mexico, los grillos, las polvorientas carreteras, las ropas raídas. “Lo siento mucho, señor Ramírez.”
“Adiós señora. O’Brian. usted ha sido buena conmigo. Adiós señora la veré nunca.”
Los policías sonríen al oír esa expresión mal traida, pero su sonrisa se desvanece pronto, se llevan al Sr. Ramírez, la Sra. O’Brian vuelve a su brillante cocina, sus hijos la apremian porque se le enfría el filete, se sienta a la mesa y empieza a comer. Mastica su primer bocado muy lentamente y dejando los cubiertos sobre la mesa, fija su mirada en la puerta cerrada. “¿Qué pasa, mamá?” -pregunta su hijo. “Que me acabo de dar cuenta -contesta ella con gran pena- de que no veré nunca más al señor Ramírez.”

dissabte, 12 de març del 2011

La veu del llibre

La voz del libro viene de un deseo de callarse
Pascal Quignard

Frase citada per Jean Echenoz a Sobre la impostura en la literatura. Una conversación
de E.Vila-Matas y J.Echenoz a El juego del Otro

Punts de llibre il·lustrats

 
Punts de llibre il·lustrats per
Iban Barrenetxea · María Simavilla · Germán Gómez Arranz · Elena Odriozola · Felipe López Salán · Valeria Gallo · Anuska Allepuz · Laura Pérez · Jacobo Muñiz · Gianluca Folì · Miguel Tanco · Nancy Fiorini de l'agència d'Il·lustradors Pencil 
Vist a: Librosfera

Recomanació: Vacas, cerdos, guerras y brujas de M. Harris

Traducció de Juan Oliver Sánchez-Fernández
304 pàg.
El propòsit d'aquesta original i sorprenent obra de Marvin Harris és donar resposta a una sèrie de curiosos enigmes: Per què un tabú religiós prohibeix a jueus i musulmans menjar carn de porc? Quin és el motiu que els hindús adorin a les vaques? Per què sorgeixen els moviments messiànics? Com interpretar el masclisme o la bel·licositat de certes cultures? L'estratègia de l'investigador consisteix, en aquest cas, a descobrir les causes materials que s'oculten després de l'aparent irracionalitat dels estils de vida de les diverses formacions culturals.

dijous, 10 de març del 2011

Els escriptors R.Jacobsen i K.Fløgstad parlen del bon moment de la literatura noruega

Jacobsen i Fløgstad. Fotograia de P. Olivares
Els escriptors noruecs Roy Jacobsen (Oslo, 1954) i Kjartan Fløgstad (Sauda, 1944) participen en el cicle de Literatura i vida que se celebra a Alacant i El País ha esmorzat amb ells a Almuerzo con...
Parlen de l’interessant moment pel que passa la literatura noruega, havent superat el síndrome de la novel·la negra i, tot i que admeten que han begut d'aquest gènere, expliquen que la literatura nòrdica és molt més que novel·la negra.
A més diuen que Noruega és un paradís per a escriptors ja que es pot viure de la literatura i no ser comercial. El Govern aplica mesures per estimular el seu treball; per cada llibre que s'edita, l'Estat adquireix 1.000 exemplars per a les biblioteques i també hi ha una política d'ajudes a les editorials i en alguns casos, ajudes individuals.
Font: El País

dimarts, 8 de març del 2011

Dones

Yo, con un instinto profundo, elijo un hombre que provoca mi fuerza, que ejerce demandas enormes sobre mí, que no duda de mi coraje ni mi rudeza, que tiene coraje de tratarme como una mujer.

dimarts, 1 de març del 2011

Mondadori DeBolsillo inicia la biblioteca Vila-Matas

Debolsillo, de Random House Mondarori, inaugura amb tres volums -Chet Baker Piensa en su arte (antologia de relats), En un lugar solitario (primera narrativa de l'autor) i Dublinesca- la Biblioteca Vila-Matas. Seguirà al setembre 2011 un quart volum, Una vida absolutamente maravillosa, àmplia antologia dels seus assajos. I després, continuarà amb la recuperació dels títols més celebrats de Vila-Matas.
Tant Chet Baker Piensa en su arte con En un lugar solitario contenen textos inèdits, importants novetats.
A Chet Baker piensa en su arte, la novel·la curta (o relat de ficció crítica, segons l'autor) que dóna nom al llibre és una interessantíssima peça de llarga extensió, subtitulada Doctor Finnegans y monsieur Hire, on un crític literari, tancat una nit en un hotel de Torí, busca el punt d'unió entre la literatura radical encarnada per l'últim Joyce i la literatura tradicional de qualitat representada per Simenon; busca el llibre que uniria idealment als lectors de relats minoritaris i molt exigents amb els de històries més comercials. Chet Baker piensa en su arte és una original novel·la curta, que pot veure's com a legítima, encara que agosarada, continuadora de la trilogia o “salt anglès” que va iniciar Dublinesca.
En un lugar solitario, que reuneix els cinc primers llibres que va publicar l'autor, compta amb un formidable i extensíssim pròleg inèdit del propi Vila-Matas on hi ha sorprenents revelacions mentre es narren les estranyes circumstàncies que van envoltar els seus anys de principiant al món de la literatura.