letter G letter A R letter N letter a big T letter X letter A

dissabte, 16 d’octubre del 2010

Cercas guanya el Premi Nacional de Narrativa per Anatomía de un Instante

Tot i que el 1987 Javier Cercas va publicar un llibre de contes, El mòbil, no va ser fins Soldats de Salamina -novel·la que després David Trueba adaptaria al cinema- que el seu nom es va posar en boca de tots.
Llicenciat en filologia hispànica i professor de literatura a la Universitat de Girona, Javier Cercas ha aconseguit barrejar en la seva curta però variada producció literària multitud d'estratègies narratives, com són la història, el reportatge, el relat biogràfic o la metanarració, aconseguint una prosa perspicaç i suggeridora. Tot això l'ha permès assolir l'estrany estàtus d'escriptor que, a més a més d'aconseguir un popular i multitudinari èxit de vendes, és altament respectat per la crítica nacional i estrangera.
A més del seu "best-seller" sobre un episodi molt concret de la guerra civil espanyola -el de com el falangista Rafael Sánchez Mazas va escapar del seu afusellament-, de l'obra de Cercas cal destacar també El ventre de la balena, novel·la en la qual la història de Jonàs i la balena és audaçment actualitzada, Relatos reales i La velocitat de la llum -història d'una amistat entre un aspirant a novel·lista i un excombatent de Vietnam.
Actualment Javier Cercas compagina les seves classes a la universitat amb l'escriptura literària i la creació periodística. Acaba de rebre el Premi Nacional de Narrativa per Anatomía de un instante, la seva última obra sobre el 23-F.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada