letter G letter A R letter N letter a big T letter X letter A

dimecres, 31 de març del 2010

De poema a poema. Cicle de lectures poètiques al CaixaForum

CaixaForum Barcelona organitza del  7 d’abril al 12 de maig el cicle de lectures poètiques De poema a poema: Poemes de la literatura hispànica comentats per poetes d’avui, coordinat i presentat per José María Micó, poeta i catedràtic de literatura a la Universitat Pompeu Fabra.
Potser mai no ens han explicat la raó de la grandesa d'alguns poetes i dels seus poemes més famosos, però és en els textos concrets on trobem les millors proves del talent dels seus autors. Aquest cicle proposa llegir uns quants poemes extraordinaris de la literatura hispànica, comentats per alguns dels millors poetes d'avui. Grans poemes de temps passats o recents que han servit d'exemple als nostres contemporanis. Els comentaris ens ajudaran a entendre els poemes i ens explicaran les raons que els converteixen en les obres mestres que són: versos que potser coneixem de manera superficial o que fins i tot recordem parcialment perquè són textos ”clàssics” presents a totes les antologies, però que potser mai ningú no ens ha explicat o comentat per fer-nos veure amb passió el secret de la seva importància i la seva qualitat.

Francisco de Quevedo per Carlos Marzal, poeta i escriptor
Dimecres 7 d’abril a les 19.30 h

Rubén Darío per Luis Alberto de Cuenca, poeta i professor d’Investigació del CSIC, Madrid
Dimecres 14 d’abril a les 19.30 h

Juan Ramón Jiménez per Aurora Luque, poeta i traductora
Dimecres 21 d’abril a les 19.30 h

Jaime Gil de Biedma per Pere Rovira, escriptor
Dimecres 28 d’abril a les 19.30 h

Preu per sessió: 2eur (places limitades)

CaixaForum Barcelona
Av. Ferrer i Guàrdia, 6-8. 08038 Barcelona

dissabte, 27 de març del 2010

Recomanació: Bichografías de F. Krahn

Bichografías de Fernando Krahn
Editorial Seix Barral
144 pàg. 16,50eur

Al programa d'ahir de L'hora del lector, el periodista Víctor Amela va recomanar aquest llibre, si més no, curiós i perfecte per regalar.
Sinopsi:
"Aquest llibre podria ser un fabulós bestiari medieval o una porta a un món de fantasia. I una mica té d'ambdues coses: Bichografías és un mostrari de cinquanta bestioles, dibuixades i creades per Fernando Krahn, que en breus textos autobiogràfics es presenten com a tendres insectes, aràcnids solitaris, larves amb ànsies de llibertat i fins i tot formigues extraterrestres. Una incomparable llista taxonòmica on els dibuixos són precisos com un artròpode, i els textos, nets i substancials. Un llibre tan original i diferent dels altres com un coleòpter d'un mamífer. Una petita obra perfecta."

dimarts, 23 de març del 2010

Rutes literàries pels parcs naturals aquesta primavera

Natura i literatura aniran de la mà aquesta primavera. L'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona proposa, un any més, un cicle de rutes literàries destinades a conèixer el nostre entorn que es duen a terme en cinc espais protegits de la Xarxa de Parcs Naturals entre els mesos de març i juny.  
Utilitzant la literatura com a fil conductor, l'objectiu d'aquestes rutes és apropar els espais naturals a un públic divers i interessat a aprofundir en la geografia i la cultura del nostre país. Es lliurarà documentació de suport.
Totes les sortides es fan a dos quarts d'onze del matí, tenen una durada d'unes dues hores i mitja i un preu de 3 euros. Les guia l'empresa conèixerBcn, que s'ocupa també les inscripcions.
*Parc de Collserola: 20 de març: Ruta Verdaguer i 27 de març: Vallvidrera i Montalban
*Parc del Garraf: 10 d’abril: Sitges i els modernistes i 24 d’abril: Vilanova i Víctor Balaguer
*Parc Natural del Montseny: 8 de maig: Poetes del Montseny. Literatura popular i culta i 22 de maig: Figaró-Montmany i el modernisme literari: Els sots feréstecs
*Parc de la Serralada de Marina: 5 de juny: Lola Anglada a Tiana i 19 de Juny: El patrimoni literari a la vora del riu i a la perifèria de Barcelona

Totes les rutes i més info aquí

diumenge, 21 de març del 2010

Benvinguda Primavera

AIGÜES DE LA PRIMAVERA

Aigües de la primavera
que degoten pels jardins,
posades damunt les branques,
les gotes es tornen brins.
Al cor d'una trista fotja
tremolen els cels divins.
S'acuita la neu a fondre's
i baixa torrent endins;
la fressa de les escumes,
com mou el fullam dels pins!
Com sotgen, les flors novelles!
Com dringuen aquests matins!
Al riu de les aigües noves
diuen que hi ha tres remolins:
"L’un molia or i plata,
l’altre perles i robins,
l’altre l’amor de les dames
que captiven els fadrins".
Josep Carner  

Música de poetes la podeu escoltar interpretada per Túrnez & Sesé i també podeu veure el vídeo

21 de març. Dia Mundial de la poesia

aimer la poésie,
c'est aimer le monde tel qu'il aurait pu être.
[1490; del ll. poēsis, i aquest, del gr. poíēsis, íd., der. de poiéō 'fer']
f LIT 1 
   1 Art d'expressar, de traduir en forma concreta, el contingut espiritual propi, mitjançant paraules disposades segons unes determinades lleis mètriques.
   2 poesia popular Poesia creada pel poble a partir de la seva necessitat d'expressar unes vivències humanes elementals i permanents i en la qual es reconeix com a tal poble.
   3 poesia visual Tipus de manifestació poètica que, per damunt de tot, confia en el poder d'atracció i comunicació visual dels elements compositius de l'obra.
2 1 Obra en vers.
   2 Gènere d'obres escrites en vers. Poesia lírica, èpica, dramàtica.
   3 Conjunt d'obres poètiques d'un poeta o de diversos poetes, produïdes en un període determinat, o en una llengua determinada, etc. La poesia de Virgili. La poesia clàssica. La poesia francesa.
3 1 Bellesa de contingut i de forma d'una obra literària, que commou delitosament el cor i la imaginació. Una obra plena de poesia.
   2 p anal La poesia d'un paisatge.
po_e_si_a.

La Paraula al Pati Llimona

Si ets amant de la paraula, oral o escrita, al Pati Llimona hi trobaràs espais on compartir amb persones com tu la teva afició. Des de l'àrea de formació ofereixen tallers de relat, de conversa, de contes... adequats als diferents nivells.
La paraula és l'eix central de diversos projectes realitzats al centre. A la primavera podem gaudir del Festival Poètiques, que inclou activitats relacionades amb la poesia, tant oral com escrita. A la tardor, el projecte de Pren la paraula al pati fa les delícies de grans i petits.
Els dissabtes, el taller Cuentaconmigo t'inicia en l'art de la narrativa oral. El primer i últim dijous de cada mes, el Cuentod@s dóna l'oportunitat als novells de fer la seva primera aparició en públic. I anualment, Solocontigo convida els professionals de la narrativa a fer mostra dels seus darrers espectacles.

Aquest dijous, 25 de març, tornem a tenir una nova oportunitat per venir a emparaular històries i per a escoltar-ne moltes més amb Cuentod@s, espai de narradors i narradores, conduït per Rubén Martínez.

Centre Cívic Pati Llimona
Carrer Regomir, 3. 08002 Barcelona
web i contacte

dissabte, 20 de març del 2010

Diari de Lectura: El blog de La Central

Diari de Lectura és el blog obert per la llibreria La Central, on podem llegir les notes i reflexions dels seus llibreters (Abel Cutillas,  Oriol Pastor, Jesús Casals, Marta Ramoneda, Antonio Ramírez i Laia Quílez) sobre lectures, reedicions, novetats, projectes editorials i altres esdeveniments relacionats amb el món del llibre i les humanitats.

dimecres, 17 de març del 2010

I would prefer not to

Recomanació: Bartleby, el escribiente de Melville

Bartleby, el escribiente de Herman Melville
Traducció de J.L. Borges
Ediciones Siruela.  Libros del Tiempo.
86 pàg. 13,90eur

21 de març: Dia Mundial de la Poesia

El dia 21 de març va ser proclamat per la UNESCO Dia Mundial de la Poesia. Per festejar-lo, el poeta lleidatà Jordi Pàmies ha escrit el poema que en el Blog Dia Mundial de la Poesia ens ofereixen, setmana a setmana, en la seva versió original i en vint llengües més.
Per commemorar aquest dia a partir del dia 16 i fins al 21 de març del 2010 la poesia arribarà a tots els racons del Principat amb els recitals, lectures i espectacles que s’han organitzat a més d’una vintena de poblacions. A Accions 2010 podeu consultar la graella de totes les activitats previstes.

dilluns, 15 de març del 2010

H.original itinerant i Xocolata desfeta

El proper dimecres 17 de març a les 20 hores, Recital presentació del llibre de Joan-Lluís Lluís, Xocolata desfeta.
Degut als esdeveniments que afecten la normal programació de l’horinal/horiginal (i per la qual cosa estem tots i totes hINDIGNATS) es produirà al local de l’associació ALMAZÉN, al carrer Guifré, 9 baixos, molt aprop de l’Horiginal.
La regla del joc: cada convidat llegirà un fragment escollit lliurement i un altre suggerit per Joan-Lluís Lluís.
Convidats lectors:
Enric Casasses, Emilio Manzano, Josep Pedrals,Isma Prados,
Màrius Serra i Matthew Tree

A VilawebTV podeu veure el video de la presentació (lectures de versions amb a, líquides, raperes...)

divendres, 12 de març del 2010

Mor Miguel Delibes

Valladolid, 1920 - 2010
i per recordar-lo un fragment de Los Santos Inocentes

"y, de pronto, sucedió lo imprevisto, y como, si entre el Azarías y la grajilla se hubiera establecido un fluido, el pájaro se encaramó en la flecha de la veleta y comenzó a graznar alborozadamente.
¡quiá, quiá, quiá!
y en la sombra del sauce se hizo un silencio expectante y, de improviso, el pájaro se lanzó hacia delante, picó, y ante la mirada atónita del grupo, describió tres amplios círculos sobre la corralada, ciñéndose a las tapias y, finalmente, se posó sobre el hombro derecho de Azarías y empezó a picotearle insistentemente el cogote blanco como si le despiojara y Azarías sonreía, sin moverse, volviendo ligeramente la cabeza hacia ella y musitando como una plegaria,
milana bonita, milana bonita."

i un Especial Miguel Delibes del diari El País

dimecres, 10 de març del 2010

Els censors al descobert: Les millors obres de la literatura catalana (comentades pels censors)

Quim Torra i Jaume Clotet
Editorial Acontravent ol. Abans d'Ara
250 pàgines,  20eur
Els censors al descobert artícle d'Ernest Alós
A vegades impedien que un llibre es publiqués. A vegades tallaven. A vegades opinaven amb un cert gust literari o demostraven ser uns talossos fanatitzats. Els seus superiors els esmenaven els excessos de zel o corregien les seves debilitats. Van ser, expliquen Jaume Clotet i Quim Torra a Les millors obres de la literatura catalana (comentades pel censor) els lectors, els «eficients i pulcres servidors funcionarials» de la censura del franquisme. El llibre, publicat per Acontravent Editors i que arriba aquesta setmana a les llibreries, no és tant una història de la censura com un viatge a la ment dels homes del llapis vermell a través de les seves opinions, recollides en 180 fitxes seleccionades entre les que es conserven a l’arxiu d’Alcalá de Henares. (Seguir llegint)

Homenatge a Miquel Bauçà a l'Espai Mallorca


Avui, dimecres dia 10 de març a les 19.30h a l'Espai Mallorca, centre de promoció i difusió de la cultura de les Illes Balears a Catalunya, se celebra un Homenatge a Miquel Bauçà en motiu del cinquè aniversari de la seva mort. Hi haurà una taula rodona en la que intervendran rodona Enric Casasses, Jaume C.Pons, Antoni Artigues i Abel Cutillas. Seguidament hi haurà una lectura de la seva obra.

Espai Mallorca
Carrer del Carme 55. 08001 Barcelona
Tel. 93 442 91 93, web i correu-e

dilluns, 8 de març del 2010

Recomanació: Cosas que los nietos deberían saber

Il·lustracions de Geninne Zlatkis
Traducció de Pablo Álvarez Ellacuria
Editorial Blackie Books
220 pàg. 21eur

Contes pel Món, cultures orals i valors universals

L’Àrea de publicacions de la Fundació Contes pel Món (FCM) ha arribat a un acord amb l’Editorial Proteus per editar i distribuir una col·lecció de contes del món centrada en les cultures orals i els valors universals que transmeten, destinada prioritàriament a les escoles catalanes.
Aquest recull reunirà, en una primera fase, una selecció traduïda al català i al castellà de les històries de tradició oral de la col·lecció Contes e Histórias de Moçambique, coeditada i distribuïda per la FCM i l’Escola Portuguesa de Moçambic en centres educatius públics d’aquest país africà.
La publicació amb l’editorial Proteus serà inicialment de dos títols l’any i aquests contes serviran com a material de debat per als tallers de sensibilització que la FCM porta a terme a les escoles de Barcelona.
La idea és crear un pont de comunicació entre els infants d’aquests centres i els de les escoles de terreny on actua la fundació, en el marc d’un projecte incipient d’intercanvi de coneixement internacional entre escoles.
Una raó de ser dels tallers de sensibilització i de la FCM en general és vehicular la transmissió dels valors humans i socials de la cultura de la pau a través dels contes.
Per això, cadascun dels títols de la col·lecció editada amb aquesta editorial treballarà un valor concret, que s’acompanyarà de suport didàctic via Internet.

8 de març dia de la dona treballadora


Feliç dia a totes les lectores,
per perilloses...

divendres, 5 de març del 2010

La llibreria Documenta celebra 35 anys

L’any 2010, Documenta creua la línia dels 35 anys, fita important, en un moment en què el món del llibre està en un punt crucial de replantejament general per la visualització i digitalització de la vida quotidiana. Per tot això, ens conviden a la presentació de la ratlla que han traçat amb llibres a les parets de Documenta: una manera de representar físicament aquestes línies intangibles (virtuals?), però existents en l’imaginari col•lectiu dels qui hem anat vivint aquests anys.
I per donar contingut a l’efemèride, programen dos actes a la llibreria mateixa i un concurs obert a tothom.

El debat: Cultura visual i literatura a l’inici del segle XXI.
Tindrà lloc el 18 de març, a les vuit del vespre. Hi intervindran:
Julià Guillamon, escriptor i crític literari
David Guzmán, presentador del programa de televisió Qwerty, de BarcelonaTV
Pau Vidal, escriptor, traductor i enigmista, i
Javier Aparicio, professor de la UPF i crític literari
S’obrirà un posterior debat amb el públic.

L'after hours
El 19 de març Documenta obrirà after hours, des de la mitjanit fins a la matinada, per convidar-nos a passar una nit junts recordant les lectures que tantes vegades ens han mantingut desperts. Vigileu que es necessita clau per entrar!!

El concurs
Finalment convoquen el concurs literari Una imatge i mil paraules, en què es demana als participants que presentin un text d’exactament 1.000 paraules, relacionat d’alguna manera amb la imatge que s’inclou a les bases del premi.
Llibreria Documenta
Cardenal Casañas, 4. 08002-Barcelona
La seva web i el seu correu electrònic

dimarts, 2 de març del 2010

Llibreria la Sirga, cultura popular en moviment

Sirga
Corda usada per a fer avançar una xarxa o una embarcació
a contracorrent, des de terra i en paral·lel a la riba

La Llibreria La Sirga parteix de l’esperit de l’Associació El Noi i el Xic de la Barraqueta concebent la recuperació de la memòria històrica i la cultura com una eina al servei de la transformació social. Així, el seu principal objectiu és el d’apropar la història i el significat de les lluites populars dels Països Catalans i d’arreu al conjunt de la ciutadania.
La Sirga és una llibreria especialitzada en la història del nostre país. No obstant, també hi trobareu llibres de temàtiques relacionades amb l’emancipació personal, la transformació social i l’alliberament nacional.
A La Sirga també es celebren actes de presentacions de llibres. Aquí podeu consultar els autors sirgaires

La Sirga
Tordera 34 (Vila de Gràcia) 08014 Barcelona
http://sirga.cat

Presentació de la Xarxa Internacional de Contecontes


El proper dijous 4 de març, a les 19.30 h, a la sala Sagarra (4a planta) de l'Ateneu Barcelonès tindrà lloc la presentació a Barcelona de la Xarxa Internacional de Contecontes (RIC) - International Storytelling Network.
Hi intervindran els coordinadors de la Xarxa, Beatriz Montero, Enrique Páez i Alexis Forero (Alekos) i la responsable de relacions internacionals de l'Escola d'Escriptura, Muriel Villanueva .
A la segona part de l'acte, explicaran contes: Pep Durán, Alexis Forero (Alekos), Ma Àngels Gil, Inés Macpherson, Rubén Martínez i Beatriz Montero .

La Xarxa Internacional de Contecontes (RIC)- International Storytelling Network és un portal de narradors orals obert a tots els interessats en la difusió del contacontes, l'animació a la lectura, la creació literària i les arts escèniques. Aquesta plataforma d'interconnexió i divulgació del treball de contacontes agrupa a més de 520 narradors de 40 països en els cinc continents.
Entre els seus objectius prioritaris està la preservació i recuperació del patrimoni cultural oral i immaterial de la humanitat, la defensa de les llengües en perill d'extinció, la difusió de l'ofici dels narradors orals, la dinamització de les biblioteques i centres escolars, la creació literària, i l'expansió de les arts escèniques. Davant el deteriorament i el retrocés de l’oralitat davant les noves tecnologies, els contacontes donen la veu d'alarma per mantenir viva l'heretament de Sherezade i el mil·lenari art d’explicar contes.

dilluns, 1 de març del 2010

Llibreria Koreander

Tota història és una Història Interminable. Hi ha moltes portes per anar a Fantasia.  I hi ha encara més llibres màgics.Molts no se n'adonen. Tot depèn de qui agafa un d'aquests llibres.
Koreander, a La història Interminable de Michael Ende
 
Koreander és una llibreria, situada vora la Sagrada Família, especialitzada en literatura oriental.
La seva selecció de llibres inclou: narrativa, art, disseny, cinema, llibres infantils i juvenils, còmic, manga, literatura oriental...  A més de llibres, a Koreander Llibres també hi trobaràs productes de papereria, jocs del món, interessants articles de papereria personalitzada, productes per llibreries i hi podràs fer fotocòpies a un bon preu.
Molts hauran llegit la novel·la de Michael Ende, La història interminable. En aquesta història, hi ha un personatge essencial (malgrat la seva breu aparició): el llibreter gràcies al qual el protagonista, Bastian, aconsegueix el llibre que li obrirà les portes a un nou món. Aquest llibreter s'anomena, precisament, Koreander.

Koreander Llibres
Carrer Sardenya 288. Barcelona
La seva web i el seu blog