letter G letter A R letter N letter a big T letter X letter A

dilluns, 27 de juny del 2011

Recomanació: En el reino de la puntuación de C.Morgenstern i R.Ramanathan


En el reino de la puntuación de Christian Morgenstern  i Rathna Ramanathan
Editorial: Thule Ediciones. Col. Fuera de Orbita
16,5 x 23,5cm 32 pàg

"Los puntos y las comas empiezan una guerra cuando acusan a los punto y comas de ser unos parásitos".
Aquest poema de 1905 té forma de capritx lingüístic capaç de ser còmic, mordaç i inquietant alhora. És un divertiment poblat pels signes de puntuació com a personatges que convida a reflexionar sobre els sistemes de control polític que van més enllà del llenguatge.
Els punts i les comes comencen una guerra quan acusen als punt i comes de ser uns paràsits.
Rathna Ramanathan ha enfocat el disseny i la il·lustració com un conflicte contemporani amb al·lusions visuals a la tecnologia, la maquinària i la guerra, amb influències modernistes, dels cartells russos d'entreguerres i de les estructures dels tipus metàl·lics d'impremta. 
De noche, no todo es relumbrón
en el reino de la puntuación. 
Comas y puntos causan estragos.
Claman: ¡Los punto y coma son vagos!
En secreto forman, poca broma,
una coalición anti punto y coma.

divendres, 24 de juny del 2011

El Palau Robert repassa la vida i l’obra de Sándor Márai, un dels escriptors més importants de la literatura europea del darrer segle

Coincidint amb la primera presidència de torn d’Hongria a la Unió Europea, el Palau Robert dedica una de les seves exposicions a l’escriptor Sándor Marai. La mostra Sándor Márai, un pelegrí del segle XX presenta una carrera professional de mig segle, a través de la dualitat autor-obra. A partir dels mosaics de l’exposició (imatges, textos i fragments de les seves obres, procedents del llegat de l’autor) es conforma el retrat d’aquest escriptor prou desconegut però traduït a més de quaranta llengües.
Sándor Márai, el seu nom vertader era Sándor Grosschmied, va néixer l’any 1900 a Kassa, Hongria. Va viatjar i viure a Hongria, Alemanya, França, Itàlia i Estats Units. El seu nom va començar a brillar en el panorama literari dels anys 30 pel seu estil clar i realista. Després de la guerra, l’any 1948 va haver d’optar per l’exili als Estats Units en ser considerat un autor burgès pel règim comunista. Els seus llibres es van tornar a editar a Hongria després de la caiguda del mur. Occident el va redescobrir a principis dels anys noranta i, des de llavors, ha estat traduït a l’anglès, l’alemany, el castellà, el català, l’italià, el portuguès...

dimecres, 22 de juny del 2011

Estiu de lectures flotants

Ja és estiu!
 Florette. Llad D'Annecy, agost de 1943
Bibi i Michèle Verly. Llac d'Aix-les-Bains, maig de 1928
Fotografies de Jacques Henri Lartigue

Recomanació: Vacaciones de Nicoby

Editorial: Ediciones Glénat
2011
Al metro de París, Mathieu veu a una dona que fa molt temps no veia. La seva memòria li porta el record d'unes llunyanes vacances, en les quals Amélie, la dona del metro, Marine, Franck i Greg el van rescatar de l'avorriment de jugar al scrabble amb els seus pares cada nit convidant-ho a unir-se al seu grup. Allà van començar les veritables vacances, les de les primeres cerveses i els primers petons, les que van ser meravelloses...
L'autor amb un disseny simple i elegant ens submergeix en els meravellosos records de l'adolescència; ens parla del moment en què deixem d'esperar que la vida comenci per llançar-nos a l'aigua, i fer el que sempre hem somiat.

Retorno a... pels que volen veure la ciutat amb una mirada diferent

2010 
Aquestes són unes guies diferent per a gent diferent. Persones que volen tornar a una ciutat i veure-la amb una mirada nova, original, lluny dels circuits habituals i sempre massificats.
Els autors d'aquesta guia tan especial, un reconegut analista de tendències i una investigadora i professora experta en Estètica, ens animen a recórrer aquestes dues ciutats amb altres ulls, a descobrir espais inesperats, locals poc bulliciosos on asseure's a llegir o cantonades recòndites per veure passar la vida. I això sense oblidar els bàsics, els principals museus i espais culturals, els restaurants i bars amb el millor ambient, les tendes més cool, dels que també ens donen una visió diferent.
A Paris podem tornar a recórrer la rue Lepic de la mà d'Amélie, saber per què la mítica plau Vendôme dóna forma al flascó del Chanel Nº5, moure'ns pel París de Daft Punk o visitar l'edifici en el qual va viure Proust després de recobrir totes les parets de suro per aïllar-se de qualsevol soroll.
I si vas a Londres no t'agradaria recórrer el barri de Kensington de la mà de Virginia Woolf? I visitar algun dels mercats que freqüenta Bridget Jones o el City Hall de Norman Foster? I seguir les petjades del luxe d'Alexander McQueen o Vivienne Westwood?
És hora de retornar a París o Londres fer-ho amb una mirada diferent. Gaudiu-m’ho!
Suggeriment de Glow

dijous, 16 de juny del 2011

Premi Llibreter 2011

El premi Llibreter 2011, concedit pel Gremi de Llibreters i que es va lliurar ahir al vespre a l'Ateneu Barcelonès, va distingir, enguany, les obres de Blanca Busquets, David Vann i Peter Schössow.
La nevada del cucut de Blanca Busquets ha estat distingida amb el Premi Llibreter de literatura catalana. La història bascula entre dues dones d'èpoques diferents que, maltractades per raons diferents, poden superar totes soles el silenci i trencar l'entorn, a través de l'escriptura i parla també de la Catalunya rural de la primeria del segle XXI.
En la categoria de les altres literatures, els llibreters han optat per la història, tensa, implacable i terrible, del nord-americà David Vann, Sukkwan Island, llibre que ja s'ha traduït a setze llengües i que l'autor recorda com durant dotze anys els agents literaris no li volien el llibre perquè el trobaven terrible.
Per últim el premi Llibreter a l'àlbul il·lustrat ha estat per El meu primer cotxe era vermell, escrit i il·lustrat per l'alemany Peter Schössow i que presenta les aventures de dos germans als quals l'avi regala un vell cotxe de pedals que hauran d'arreglar per fer un primer viatge ple d'obstacles i sorpreses.

Lectures a càrrec de l'escriptor Matthew Tree

El proper diumenge 19 de juny a les 20h al bar L'Astrolabi tindrem el gust d'escoltar al Matthew Tree llegint fragments de la seva obra. Estarà acompanyat pel gran músic Lucas Suárez, genial compositor i intèrpret.
Al final de l'esdeveniment podreu aprofitar per comprar llibres a la llibretera mòbil i que us els signi en Matthew.
No anar és un crim al bon gust.

dimarts, 14 de juny del 2011

Lectora collage

Vist a: Librosfera

Recomanació: Los combates cotidianos de M.Larcenet (II)

També existeix la versió integral
Los combates cotidianos de Manu Larcenet
Versión integral
Editorial: Norma Editorial

Recomanació: Los combates cotidianos de M. Larcenet (I)

Los combates cotidianos (vol. 1 a 4) de Manu Larcenet
Editorial: Norma Editorial
Aquesta és la història de Marco, un ja no tan jove fotògraf que intenta encaixar les peces de la vida: el seu treball, dona, la seva filla, el seu passat...
Aquesta és la història de Marco, un recentment estrenat pare que intenta descobrir com fer-li veure la seva filla que la vida és un regal, sense perdre els nervis.
Aquesta és la història de Marco, que encara no sap on va.
Los combates cotidianos va ser premiada com Millor Álbum al Festival d'Angoulême de 2004. 

Recomanació: El amante de las librerías de C.Roy

El amante de las librerías de Claude Roy
Editorial José J. de Olañeta, Editor
Any 2011. 49 pàg
Un text d'un gran escriptor amb el que se sentiran identificats tots els amants dels llibres i les llibreries, tots els que, com Claude Roy, pensem que els llibres són persones o no són res.

Tramuntar

tramuntar v
Passar a l'altre costat d'una muntanya, collada, etc.
 Fotografia de M.Casadiego
Una nit de lluna plena
tramuntàrem la carena,
lentament sense dir re...
Si la lluna feia el ple,
també el féu la nostra pena.

Corrandes d'exili, dins Saló de tardor (1947)

divendres, 10 de juny del 2011

Recomanació: El pes de la Papallona d'Erri De Luca

L’altra dia, a L'hora del lector vaig sentir a l’Anna Casassas parlar i recomanar aquest llibre amb tant d’entusiasme que no em queda més remei que sortir a comprar-lo i llegir-lo amb el mateix entusiasme amb el que ella el va recomanar.
Traducció d'Anna Casassas
Llegir-ne un fragment

Sensualitats, un recital poètic i musical

La sensualitat i el desig són el tema central de molts poemes d’autors tan diversos com Joan Vinyoli, Vicent Andrés Estellés, Jaime Gil de BIedma o Enric Casasses, entre molts d'altres. Les seves composicions les diu aquests dies, i fins el 12 de juny, sobre l'escenari de la sala Muntaner l'actriu Mercè Sampietro en un espectacle poètic i íntim, que s'acompanya de la música composta i interpretada per Eduard Iniesta. Bons poemes, una actriu de luxe i un músic excepcional per a la nit més sensual de tota la cartellera.

dimecres, 8 de juny del 2011

Moltes gràcies llibreters i llibreteres!

Totalment d'acord amb l'article Gracias de Rosa Montero.
"Todos los escritores veteranos como yo sabemos bien lo que cuesta llenar una sala para presentar un libro; ni los agentes de prensa más eficientes ni el patrocinio de grandes empresas pueden asegurar que un local se llene, porque cada día somos físicamente más vagos y hay menos espacio para la cultura en los medios de comunicación. Pero probablemente todos hemos asistido también a alguno de esos milagros que suceden cuando llegas a una pequeña localidad, a una plaza difícil sin tradición cultural o a una barriada deprimida, invitado por una modesta librería; y de repente el sitio se abarrota de público y la gente no cabe y se agolpa en la calle.
Y déjame que te diga, hermano escritor: no es mérito tuyo, sino de los libreros.
Cuanto, cuantísimo hay que trabajar cada día, cada mes, cada año, para lograr llenar ese local. Un trabajo tenaz, imaginativo y callado, una siembra lentísima, hasta conseguir tal confianza con los clientes que, como Hamelin, puedas arrastrarlos detrás de ti al compás de tu música, esto es, de tus consejos. En mitad de la Feria del Libro de Madrid, mientras firmo de caseta en caseta, no hago más que pensar en los libreros. En esas personas tan especiales que dedican su vida a algo que desde luego no va a hacerles millonarios, y que trabajan inacabables horas leyendo, cuidando, recomendando, enardeciendo la voluntad de sus parroquianos. El buen librero conoce a sus asiduos con finura de enamorado; ofrece las lecturas adecuadas, va creando generaciones de lectores, acompaña a los hijos de los clientes en su crecimiento literario. En muchas zonas la librería es el único centro de dinamización cultural, un papel que nadie les tiene en cuenta. Las librerías son nidos de sueños y los libreros son médicos del alma. Sin libreros predictores, solo leeríamos best sellers. Por todo esto, gracias. Muchas gracias.
Font: Article de Rosa Montero a El País