letter G letter A R letter N letter a big T letter X letter A

dimarts, 23 de febrer del 2010

Un centenar i mig de blocs dediquen un apunt a Salvador Espriu, als 25 anys de la seva mort

Ahir, que feia vint-i-cinc anys de la mort del poeta Salvador Espriu, cent cinquanta blocs van dedicar-li un apunt (els trobareu recollits al blog de Roser Caño, 'Antaviana', i al de Víctor Pàmies, 'Raons que rimen'). Una bona part dels apunts han optat per reproduir algun poema de l'escriptor. Però n'hi ha que expliquen com el van començar llegir, o que ofereixen valuoses curiositats, com la de Roger Palà que, des d'Enderrock, serveix 'aquest curiós clip en què Raimon i la Trinca canten a l'escenari 'I beg your pardon', un poema d'Espriu musicat pel cantant xativí.

Un llibre recull els poemes que va escriure Pepe Rubianes en els seus viatges per l'Àfrica

Els poemes que l'actor Pepe Rubianes va escriure durant els seus viatges per l'Àfrica es publicaran el proper 25 de març amb el nom de Poemas africanos, dins el segell Now Books de l'editorial Ara Llibres.
El volum recollirà les prop de 60 poesies que el còmic galaicocatalà, mort l'1 de març de 2009 als 61 anys d'edat, va redactar en els tres grans viatges que va fer a Etiòpia i a Kenya durant els anys 2006 i 2007. Segons l'editorial, es tracta d'un material totalment inèdit que Rubianes va deixar preparat per a la seva publicació abans de la seva mort i que "són testimonis d'una època cabdal en la seva vida, d'un viatge al més profund de la seva ànima".
Els poemes han estat editats en l'ordre estricte en què l'actor els va deixar, enquadernats en un àlbum d'anelles que no sempre respecta l'ordre cronològic, però agrupats segons els tres grans viatges. En alguns dels poemes, Rubianes va realitzar algunes correccions a mà, correccions que s'han introduït i respectat escrupolosament.
Els poemes contenen nombroses reflexions vitals i parlen de la seva estreta relació amb el continent africà: "Siento huir temblando, mezclada en esta caliente brisa de África, toda la oscuridad de mi vida", així comença un dels escrits de Rubianes.

dilluns, 15 de febrer del 2010

Blackie Books, a dog is born.

BLACKIE BOOKS, com ells mateixos diuen, és un nou segell editorial posat en marxa per Jan Martí (Barcelona, 1982), que va estudiar filosofia i ara és músic. L’objectiu final d'aquest projecte no està decidit: deixarem que els llibres s'ocupin de l’assumpte, però segurament acabi tenint veure amb el que entenem per bellesa (1).
Pel camí, tractarem de fer de l'actitud el nostre mètode i del desconcert el nostre hàbitat (2), amb la qual cosa el més sensat serà dir que l'objectiu de Blackie Books és que els seus llibres, de moment, vulguin:
     a - despistar les prestatgeries
     b - saltar de les prestatgeries
     c - provar moltes prestatgeries
     d - passar la nit en les prestatgeries d'uns altres (3)
Publicarem literatura, és a dir, el que creiem que és literatura, però també assaig divulgatiu o del tipus anomenat ‘radical’, manifestos d'ahir, avui i sempre, llibres infantils, creadors o destructors de tendències, i qualsevol cosa que pugui fer pensar o emocionar. I si ven, millor. No tenim prejudicis en aquest sentit (4).

NOTES Al PEU:
(1) - Que és una mica a mig camí entre la Veneri de Botticelli i Carlos Baute.
(2) - Com la botiga
(3) - I fer un pijama party
(4) - De fet, volem forrar-nos i ser P.I.M.P.s.

dimarts, 9 de febrer del 2010

Curiositats sobre llibres

El llibre més pesat:  És el Super Book, que mesura 2,74 x 3,07 m, pes 252,6 kg i té 300 pàgines. Va ser publicat a Denver, Colorado, EE. UU. el 1976.

El llibre més petit:  El llibre més petit que existeix en el mercat és un enquadernat i imprès en cursiva, en paper de 22g i mesura 1x1 mm. Conté el conte infantil Old King Cole i va ser publicat al Març de 1985, amb una tirada de 85 exemplars, per The Gleniffer Press de Paisley, Renfrew, Escòcia. Només és possible passar les fulles (amb molta cura) amb ajuda d'una agulla.

L'enciclopèdia més antiga: L'enciclopèdia més antiga que es coneix va ser recopilada per Speusippus (cap a 408-338 a. C.), nebot de Platón, a Atenes, cap a l'any 370 a. C.

La novel·la més llarga: La novel·la important més llarga de totes les que es coneixen és Les hommes de bonne volonté, original de Louis Henri Jean Farigoule (1885-1972), conegut pel pseudònim de «Jules Romains», de França, escrita en 27 toms entre 1932 i 1946.
La novel·la Tokuga-We leyasu, de Sohachi Yamaoka, ha estat publicada per lliuraments en els diaris japonesos des de 1951. Ara ja acabada exigirà, en forma de llibre, uns 40 toms.

L'índex més llarg: El Desè Índex Col·lectiu de Chemical Abstracts completat el juny de 1983, conté 23.948.253 entrades en 131.445 pàgines i 75 toms. Pes 172,3 kg.

El llibre imprès més car:  El preu més alt mai pagat per un llibre imprès és el de 2.000.000 de dòlars per un dels 21 únics exemplars complets que es coneixen de la Bíblia de Gutenberg, impresa en Mainz (Magúncia) Alemanya, al voltant de l'any de 1454.

El llibre de més gran difusió:  El 1972 les societats bíbliques del món van imprimir 218.429.595 exemplars de Bíblies i parts de la Bíblia. També és el llibre de més gran venda i s'han traduït passatges a 1.315 idiomes.

diumenge, 7 de febrer del 2010

Arriba el Blog de Babelia: Papeles perdidos

Papeles perdidos és un calaix de sastre de la cultura i la creació, elaborat per l'equip que fa cada setmana Babelia, la revista cultural de El País. Art, literatura, música, arquitectura, arts escèniques i cinema, recomanacions de cap de setmana, tendències... Com va dir algú sobre la cervesa d'ampolla i de barril, "lo mismo, nomás que diferente".

dimarts, 2 de febrer del 2010

Febrer Llibertari del 6 de febrer al 6 de març a Sants

Torna el Febrer Llibertari a Sants, del 6 de febrer al 6 de març.
Un any més, diverses sensibilitats llibertàries del barri de Sants s'ajunten per trobar-se al voltant de la cultura llibertària. I ja van quatre anys, que han servit perquè diferent gent els coneixes, i al mateix temps, s'apropés als col·lectius i espais, a més de les activitats que fem durant la resta de l'any.
Aquesta edició gaudirem de les presentacions de les darrers novetats editorials, xerrades sobre la resistència maputxe, control social, ruta històrica pel barri. Celebrarem el 14 Febrer el dia del amor lliure amb un taller sobre la monogàmia. Taller de instal·lació de GNU/Linux, a més a més, aquest any un mercat d'intercanvi.
Sense oblidar les lluites de resistència properes, als boscos, contra la MAT, i els moments lúdics per gaudir d'un cabaret amb música i poesia. I per rematar la jornada de Xarxa de Universitats Lliures.

Podeu consultar el programa
Llocs de les activitats:
Can Vies (Jocs Florals, 42)
Ateneu Llibertari de Sants (Maria Victòria, 10)
Espai Obert (Violant d'Hongria,71 1er)

BCNegra 2010. Trobada de novel·la negra de l'1 al 6 de febrer

Aquest any, de l'1 al 6 de febrer, en la cinquena edició del BCNegra, gaudirem d’un grup de novel·listes negrecriminals que tracten d’aprofundir en la realitat i saltar per sobre els llocs comuns i les veritats de cartó pedra per revelar-nos totes les arestes de la condició humana. Des dels Estats Units fins a Finlàndia, passant per Dinamarca i Irlanda, els autors i les autores tindran a Barcelona un lloc on trobar-se amb els seus lectors i lectores, per tancar d’aquesta manera l’acte creatiu que ells mateixos van posar en marxa.
En el programa d’enguany recorden el passat amb un homenatge al gran editor i novel·lista Mario Lacruz, ens incorporarem a les celebracions dels 100 anys de la CNT i farem una ullada al cinema que als grisos anys seixanta es rodava a Barcelona, amb una primera col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya que continuarà en properes edicions. És l’inici d’una llarga amistat. Rebrem Ian Rankin, flamant premi Pepe Carvalho del 2010, i parlarem de la boirosa Escòcia des de Barcelona, capital lluminosa del Mediterrani. Don Winslow, John Connolly, Paco Ignacio Taibo II, Asa Larsson i Arnaldur Indridason són alguns dels altres convidats internacionals que acudiran a la trobada, que també aplegarà molts dels escriptors i les escriptores del gènere a l’Estat espanyol.

I també: exposicions, trobades, xerrades, cinema...