letter G letter A R letter N letter a big T letter X letter A

diumenge, 31 de gener del 2010

Butlletí Argus

Argus és una publicació mensual, de lletrA  que selecciona els millors continguts de i sobre literatura catalana publicats recentment a Internet (preferentment el mateix mes o el mes anterior).
Cada mes conviden un editor diferent, una persona que coneix bé la literatura catalana i fa la seva tria personal.
El seu nom descriu, alhora, la persona que està atenta a tot allò que passa i el servei d'informació obert a tothom interessat en la literatura. El Diccionari de la llengua catalana de l'IEC defineix argus com:

1 m. [LC] Persona de la vigilància de la qual res no escapa.
2 m. [LC] Servei dedicat a fer arribar als escriptors, als artistes, als directors artístics, totes les notícies i les crítiques de la premsa referents a llurs activitats i a llurs obres.

Si voleu rebre argus mensualment podeu deixar la vostra adreça aquí

dilluns, 25 de gener del 2010

Amics de la UNESCO de Barcelona - Tarda de contes amb Meri Ilic


Amics de la UNESCO de Barcelona ens convida, el proper dimarts 26 a les 18h, a una inoblidable vetllada de contes sobre la diversitat cultural en la cosmopolita ciutat de Barcelona.
Entre mitologia i realitat, els contes ens expliquen moltes veritats i ens obren noves incògnites. Apte per a un públic de 7 a 77 anys, i sobretot per a totes les persones que duen la innocència en els seus cors.
Meri Ilic, escriptora, narradora, somiadora i presidenta de Casa Eslava, és la convidada d'Amics de la UNESCO.

Tarda de contes amb Meli Illic
Dimarts, 26 de gener de 2010 a les 18h
Amics de la UNESCO BARCELONA (Mallorca, 207. 08036 Barcelona)
Entrada Gratuïta i lliure

diumenge, 24 de gener del 2010

dimarts, 19 de gener del 2010

Julià de Jòdar, premi Carlemany per una novel·la crítica de la societat catalana contemporània

Editorial Proa. Col. A Tot Vent [Núm 528 ]
392 Pàgines. 23eur
Retrat d’una societat vulnerable i d’un present incert, on gairebé res no és el que sembla, amb el que Julià de Jòdar va guanyar el Premi Carlemany 2009.
Una parella catalana de supervivents de la generació del 68 es trasllada a Miami per mirar de salvar una vella amiga d’un perill que els sembla imminent. A partir d’aquest viatge i de les investigacions al voltant d’un misteriós agent de la CIA, Julià de Jòdar fa una radiografia d’un món en crisi, d’una societat catalana petulant i covarda i d’una generació que volia canviar el món i no va gosar fer-ho. La novel·la estableix un joc de miralls entre dues dones generoses, dues parelles carregades de secrets i dues societats que s’encaren al món d’una manera ben diferent. La pastoral catalana és una novel·la absolutament contemporània, el testimoni lúcid d’una societat vulnerable i d’un present incert, on gairebé res no és el que sembla.
Llegir el primer capítol

* Al programa de L'hora del lector del passat divendres, 22 de gener, podeu veure al propi autor parlant de la seva obra.

Més Horiginal


Clickar a la imatge per fer-la gran

dilluns, 18 de gener del 2010

Cuina solidària per millorar la salut visual


Els doctors Javier Mendicute i Marisa Fernández, amb alguns dels millors cuiners bascos (Andoni Luis Aduriz, Hilario Arbelaiz, Eva Arguiñano, Carlos Arguiñano, Elena Arzak, Juan Mari  Arzak, Martín Berasategui i Pedro Subijana)  reuneixen en el llibre Cocina para tus ojos receptes per ajudar a conservar una bona salut visual.
La recaptació total de la venda del llibre es destinarà a les ONG Mirada Solidaria, Ulls del Món i Proyecto Visión.
Els laboratoris Alcon, companyia mèdica-farmacèutica especialitzada en oftalmologia, col·labora en l'edició i distribució del llibre.

Per sol·licitar el llibre contactar amb l'Amelia Furtado
Tel. 934977000 ext 3496 correu-e: amelia.furtado@alconlabs.com
Donatiu mínim: 50€ (fons destinats a les ONG)

Barcelona entre pàgines


Sala de lectura de la Biblioteca Nacional de Catalunya.Barcelona. Fotografia: Susanna Sáez
El suplement El viajero de El País publica l'article Barcelona entre páginas on ens parla de les llibreries més especials, cafès i jardins secrets per llegir amb calma, llibres de segona mà i un restaurant on comprar llibres de cuina.

divendres, 15 de gener del 2010

Kit Honbachi: literatura ecològica?


El kit Honbachi, dissenyat i fabricat per l'agència de disseny Tòquio Pistol, inclou un llibre reciclat per al seu ús com a test, una bossa amb terra i una planta de temporada. El llibre es triat pel client en un catàleg de 50 títols, entre ells volums japonesos.
A plantar llibres!!!!

Cuina i itineraris transpirinencs a la llibreria Altaïr


Dimarts, 19 de gener a les 19.30h a la llibreria Altaïr, l'editorial Cossetània presentarà tres títols dedicats als Pirinieus.
La cuina del Pirineu català,  de Jaume Fàbrega i Eliana Thibaut, En BTT pel Pirineu, d'Oriol Guasch, i A peu pel Pirineu, de Manel Figuera són les darreres obres que l’editorial Cossetània ha dedicat als Pirineus. En un col·loqui amb els autors, redescobrirem la riquesa paisatgística i gastronòmica d’aquest territori. Presentació a càrrec de Jordi Fernández i Quadrenc, director de la casa de la Generalitat a Perpinyà i Margarida Aritzeta, directora general d’Acció Departamental de la Generalitat.

Xerrada amb Chantal Maillard a la llibreria Pròleg


Divendres, 15 de gener a les 19.30h a la Llibreria Pròleg, l'autora Chantal Maillard, Premi Nacional de Poesia 2004,  per la seva obra Matar a Platón ens delectarà amb la lectura dels seus poemes des de la seva veu i ens explicarà com va ser la seva trajectòria poètica.
Recomanació de Literata

dimarts, 12 de gener del 2010

M de Roig: paraules d'Avui a l'Espai Brossa


El Brossa Espai Escènic acull l’espectacle M de Roig: paraules d'Avui  construït amb els articles que va escriure per el diari Avui entre el 1990/1991.
A través del pensament de Montserrat Roig podem, encara ara, cercar de comprendre i dialogar amb els gran i petits esdeveniments que vertebren el nostre dia a dia. És per això que els mots escrits ahir esdevenen paraules d'avui, actuals i imprescindibles.
Amb aquest espectacle tenim l’ocasió de gaudir i fer nostre el pensament i les inquietuds d’una gran figura de les lletres del nostre país, com és la Montserrat Roig, alhora que ofereix una oportunitat excepcional per a donar-la a conèixer a les noves generacions.
Montserrat Roig: paraules d’Avui és una selecció d’alguns dels articles recollits a Un pensament de sal, un pessic de pebre. Dietari obert 1990-1991, que agrupa la totalitat d’articles que Roig va escriure al diari Avui amb el mateix títol fins pocs dies abans de morir. Temes recurrents com el feminisme, la justícia social, la lluita contra l’oblit, la discriminació racial, la llengua, la pau... són presents al llarg d’aquest monòleg que en realitat és un diàleg, perquè les paraules de Montserrat Roig interpel·len encara el públic, el lector. La vivesa en la dicció i moviment de Mariona Casanovas, contrapuntada no sols per l’oportuna guitarra d’Emili Cuenca sinó també per les seves racionades dots d’actor, fan de l’espectacle una síntesi necessàriament comprimida de les línies de força que travessen, amb precisió d’estilet, el pensament de Montserrat Roig.

Espai Escènic Brossa (Allada Vermell,13. 08003 Barcelona)
Intèrprets Mariona Casanovas (actriu) i Emili Cuenca (músic). Direcció Maria Manau i Frederic Roda. Producció Teatre de Ponentper
Preu: 16eur (dimecres: 9eur)
Trailer de M de Roig: paraules d'Avui

Amb veu pròpia. Cicle de conferències-col·loqui a l'Ateneu barcelonès


Apropar els principals escriptors i la seva obra als ciutadans. Aquest és l'objectiu del cicle Amb veu pròpia que impulsa l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès.
El dimecres, 20 de gener, a les 19h, es realitzarà la conferència-col·loqui amb l'escriptor Màrius Serra a la sala Sagarra de l'Ateneu. Una oportunitat única per parlar amb l'autor i conèixer la seva trajectòria literària en profunditat.

Màrius Serra és escriptor i llicenciat en Filologia Anglesa. És l'únic membre estranger del grup d'escriptors italians Oplepo (Opificio de Letteratura Potenziale). Ha publicat novel·les -com Mon oncle (Proa, 1996, premi Fundació Enciclopèdia Catalana) i AblanatanalbA (Edicions 62, 1999)-, llibres de relats -com La vida normal (Proa, 1998), guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona de literatura catalana 1998- i assaigs -com el recent Verbàlia. Jocs de paraules i esforços de l'enginy literari (Empúries, 2000), guardonat amb els premis Serra d'Or de la Crítica i Lletra d'Or 2000. Ha traduït de l'anglès, entre d'altres, obres d'Edmund White, Tom Sharpe, Jayne Anne Phillips, Alexander Stuart i els diàlegs dels Germans Marx (Groucho i Chico, advocats, 1989). Manté una secció setmanal d'enigmística -jocs de paraules- al diari Avui des de l'any 1989 i des del 1990 és el responsable de la secció diària de mots encreuats de La Vanguardia.

Amb veu pròpia: Màrius Serra. Presenta Abraham Mohino
Dimecres 20 gener 2010 a les 19h
Ateneu Barcelonès (Canuda, 6 - 08002 Barcelona)
*Aforament limitat. Cal inscripció previa. (Tel. 93 343 61 21)

dissabte, 9 de gener del 2010

La Central: Tallers Hivern 2010



Ja estan obertes les inscripcions pels Tallers Hivern 2010 de la Llibreria La Central.

Són tallers de Poesia (Quatre quartets, de T. S. Eliot), Narrativa (Gabinet de Lectura), Crítica literària (La actitud crítica: com es jutja un text literari), Llibres Il·lustrats (Edició artesanal de llibres il·lustrats), Tallers per a nens (Imaginant Barcelona), Performance Teatral i Escriptura (Arquitectura del conte).

dijous, 7 de gener del 2010

Temporal i llibres


Aigua de gener tot l'any va bé

Recitals a domicili


Recitals a domicili són un poeta i quatre músics que van decidir començar a oferir els seus espectacles a canvi d'un sopar, a les cases particulars de famílies, de pisos d'estudiants o de treballadors que els sol·licitaven per passar una nit diferent a casa. Recitals a domicili són Eduard Carmona (veu), Tomàs Fosch (teclat), Iago Marta (guitarra), Iván González (trompeta) i José López (contrabaix).
Com diuen ells mateixos: "Recitals a domicili us porten a casa una vetllada de música i poesia. Una manera com una altra de fer-te l'interessant davant dels teus amics i amigues! I tot només a canvi del sopar!!"

El proper dimecres, 13 de gener, els podrem veure a l'Horiginal (Ferlandina, 29) acompanyats de Nacho Azor al piano i Guillem Callejón a la guitarra.

Contacte de Recitals a domicili: recitalsadomicili@gmail.com

Premi Josep Pla i Premi Nadal 2010


Fotografia de Jordi Garcia
Aquest 2010 el Premi Josep Pla de prosa en català ha anat a parar a la cronista de ploma esmolada d’El Mundo, Llucia Ramis, nascuda a Palma el 1977. Com ja va fer en el seu debut, Coses que et passen a Barcelona quan tens trenta anys (Columna), Ramis ha triat un tema que coneix. A Egosurfing escriu sobre l’actual pràctica de navegar per internet buscant informacions sobre un mateix.

L’altra guanyadora de la nit és Clara Sánchez, que ha guanyat el Premi Nadal amb Lo que esconde tu nombre. És una novel·la protagonitzada a tres bandes per un supervivent octogenari del camp de concentració de Mauthausen, una noia que es refugia a la costa d’Alacant per trobar-se a ella mateixa i un matrimoni d’holandesos encantadors que resulten ser un parell de nazis.
Clara Sánchez és una autora que ja porta una llarga trajectòria. Nascuda a Guadalajara el 1955, criada a València i resident a Madrid, va debutar a Debate amb Piedras preciosas i fins ara formava part de l’esquadra d’Alfaguara amb cinc obres publicades, l’última de les quals, Presentimientos, del 2008.
Font: Avui

Avançament dels llibres d'entrada de l'any


Des de VilaWeb Lletres ens ofereixen l'avançament dels llibres que senyalen l'entrada de l'any.
Arriben novel·les noves de Jordi Puntí, Joan Daniel Bezsonoff, Joan-Lluís Lluís, Julià de Jòdar, Toni Sala, Sebastià Alzamora; petits relats de Manuel Baixauli; relats de Monika Zgustová i Teresa Solana; i l'obra poètica inèdita de Màrius Sampere. Les editorials tiren per llibres d'anàlisi sobre la crisi econòmica (Sanuy, Majó, Ferri). En fi, l'entrada d'any també té gènere testimonial, amb les memòries del dramaturg Josep M. Benet i Jornet, l'any que en fa setanta. Coneixerem més cares de la Camorra amb Roberto Saviano, i entre les traduccions de ficció es publiquen l'últim Philip Roth, una nova Némirovsky, Burroughs i Kerouac, Charles Baxter, Murakami i Tabucchi.

dimecres, 6 de gener del 2010

Nit màgica


Esperem que els Reis us hagin portat tots els llibres que hagueu demanat!!!

Curiositat de dia de Reis
Sabieu que Jovellanos es deia Gaspar Melchor de Jovellanos, batejat com a Baltasar Melchor Gaspar María de Jove Llanos y Ramírez i va nèixer el 5 de de gener de 1744??

divendres, 1 de gener del 2010

Recomanació: Contrabandistes de la llibertat

La NS ens recomana Contrabandistes de la llibertat com a lectura d'inici d'any.

Contrabandistes de la llibertat d’Assumpta Montellà
Editorial Ara Llibres
176 pàg 19eur
Entre l’any 1939 i el 1944 van travessar les muntanyes 80.000 persones. Hi va haver un temps en què travessar els Pirineus es van convertir, per a molts, en sinònim de llibertat.
Durant la Guerra Civil (1936-939) eren espanyols els que fugien, mentre que durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945) van ser famílies jueves i refugiats dels països ocupats pels alemanys, con França, Polònia, Bèlgica o Holanda, els que van travessar les muntanyes en unes condicions duríssimes de fred, gana i cansament per entrar a Espanya fugint de la persecució nazi. Els passadors eren catalans exiliats de la Guerra Civil o bé nadius dels Pirineus que malvivien en terres de frontera i que van fer possible la llibertat de molts: es van convertir en Contrabandistes de la llibertat.

Comencem l'any...