letter G letter A R letter N letter a big T letter X letter A

divendres, 22 de maig del 2009

Antinovs: Llibreria- cafè

La llibreria - cafè Antinous deu el seu nom a una de les parelles d'amants gais més famoses de la història: la formada per l'emperador romà Adriano i el jove -lànguid i temperamental- Antínoo. L'emperador Adriano, un enamorat de la cultura grega, va conèixer a Antínoo en l'any 123 d.c., mentre recorria la província de Bitinia, en el nord-oest de l'Àsia Menor, quan aquest comptava amb a penes 13 anys. Durant els següents set anys, l'adolescent i l'emperador, seran inseparables.

La història d'amor té un final tràgic i misteriós, ja que Antínoo, amb vint anys, mor ofegat en el Nilo, donant origen a múltiples especulacions: que va ser assassinat per enemics que envejaven la seva influència, que es va suïcidar impulsat pel fet d'estar a punt de superar l'edat que socialment eren admissibles les relacions homosexuals entre el erastes (l'amant madur) i el eromenos (el jove estimat), que es va llançar deliberadament al riu com a part d'un sacrifici sagrat per a protegir la fortuna de l'emperador, etc. Segurament mai aconseguirem conèixer les circumstàncies de la seva mort. En qualsevol cas, el que sí sabem és que l'emperador Adriano va quedar absolutament desolat, fins al punt d'arribar a divinitzar-lo i fundar una ciutat -Antinoópolis- on cada any se celebraven uns jocs especials per honrar al jove déu. La figura de Antínoo no només és un paradigma de l'amor clàssic entre homes, sinó que també ha tingut una influència capital en la història de l'art (existeixen multitud d'obres d'art en ell inspirades) i, per descomptat, en la literatura: n'hi ha prou de recordar l'excel·lent novel·la de Marguerite Yourcenar Memorias d'Adriano (1951).

Antinous (traducció al català d'Antínoo), és un ambiciós projecte que neix el 1997 amb la intenció de col·laborar a la normalització del “fet homosexual” des de la cultura i des d'una participació activa a la societat. Quan configurem el model de llibreria teníem molt clar el que volíem: Espai ampli de visibilitat absoluta, on es pot trobar la major oferta possible de llibres, revistes, postals i regals. A més de diverses seccions especialitzades en vídeos, llibres en anglès, roba interior complements etc . Per això la llibreria-cafè Antinous compta amb 150 m2 distribuïts en una única planta rectangular i diàfana, que converteixen a Antinous en la llibreria més gran de tot l'Estat espanyol i molt pròxima al model de llibreria «Gai-lèsbic» del nord d'Europa. En Antinous l'aposta per la normalitat és total.

Antinous
Josep Anselm Clavé, 6 (entre Rambles y c. Ample).Barcelona
La seva web i el seu blog

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada