letter G letter A R letter N letter a big T letter X letter A

diumenge, 1 de març del 2009

En defensa d'en Turgenev

Arguments:
- és cert que "Primer amor" s'exposa fàcilment a rebre la pitjor crítica que se li pot fer avui en dia a qualsevol obra d'art: que és cursi i naïf. Sortim-nos, però, de la perspectiva de lectors avesats al cinisme i a l'escepticisme propis de l'època contemporània. Per què no ens podem meravellar amb una obra innocent i simplement gaudir-ne? traiem-nos la corassa de lectors acostumats a la violència, al desconcert i l'ambigüitat de la literatura contemporània i simplement gaudim de la història. Quítate la coraza
- situem-nos en la perspectiva adequada: una obra del XIX. Madame Bovary o Anna Karenina també podrien ser acusades de cursis. Però rasquem una mica i a sota hi trobarem grans obres.- als ulls d'un lector del segle XXI, la història pot semblar poc elaborada: amb la nostra experiència audiovisual i literària segur que podem anticipar, molt abans que no ho feia un lector del s. XIX, el punt crucial de l'obra (que el pare és l'amant de Zinaida). Però no és l'anticipació un dels plaers d'escoltar, llegir o veure històries?
- per a mi és una meravella simplement situar-me al començament de la història, quan tres cavallers tenen el temps i la suficient finesa d'esperit com per dedicar-se a relatar com van ser els seus respectius primers amors. Quan llegeixo això a les 9 del matí, enxovada al metro, ja em transporto a un altre moment. Fantàstic.
- la història ens proposa molts temes: relacions paterno-filials, contrast entre les dues famílies, sacrifici, superació de l'adolescència...- poder gaudir d'una obra com "primer amor" no invalida poder gaudir d'obres molt diferents, contemporànies incloses, fins i tot aquelles que relaten suïcidis i coses lletges.
- i està fantàsticament escrita. Caldria veure les traduccions, però. Un mal traductor pot fer molt mal...
Aquests són els arguments de collita pròpia, que parteixen d'una humil opinió. Les antologies de la Història de la Literatura en donarien més. Valdria la pena tenir-los en compte.
L'últim i definitiu argument és que el departament de continguts i postpo de l'ICC està escandalitzat amb què no us hagi agradat el llibre.
NS (la recomendadora)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada