letter G letter A R letter N letter a big T letter X letter A

dilluns, 30 de març del 2009

diumenge, 29 de març del 2009

divendres, 27 de març del 2009

Llegim...

Llegim per saber que no estem sols.

C. S. Lewis (1898 - 1963)

Recomanació: La zona de Serguei Dovlàtov

després d'aquesta pausa...
us recomano un rus per a mantenir viva la literatura de la nostra primera lectura.

Editorial: Labreu edicions

La zona és la primera obra traduïda al català de Serguei Dovlàtov, un dels escriptors russos més virtuosos i estimats del segle XX. Amb la seva prosa lacònica i les seves observacions lapidàries i tragicòmiques sobre l’existència, Dovlàtov ens ofereix en La zona un punt de vista inèdit en l’anomenada literatura concentracionària, tan fèrtil en les lletres russes: el del vigilant enfront del pres, el del botxí enfront la víctima.
Serguei Dovlàtov va néixer el 1941 a la ciutat russa d’Ufà i va morir quasi cinquanta anys després a Brooklyn víctima de l’alcoholisme. Entremig el van expulsar de la universitat, va treballar de vigilant en un camp de treball .
No el trobareu a molts llocs però si a les Llibreries Laie (cccb, per exemple) i La Central.
Més info a l'aquí
Especial La Zona a LLibròfags

dimecres, 4 de març del 2009

Dia Mundial de la Poesia: 21 de març

La UNESCO va proclamar, l’any 1999, el 21 de març com a Dia Mundial de la Poesia. Per commemorar-ho la ILC i UNESCOcat col·laboren per tercer any consecutiu per oferir, simultàniament en diverses capitals de comarca, una sèrie de lectures de poemes.
Dissabte 21 de març, a partir de les 19 hores, diferents poetes oferiran lectures de la seva obra en punts cèntrics de les ciutats de Barcelona, Manresa, Girona, Lleida, Tarragona, Tortosa, La Garriga, Torregrossa, Reus i València. Durant l’acte els assistents podran obtenir un opuscle amb un poema original en llengua catalana de Ponç Pons i la seva traducció a 21 llengües diferents.

Nova llibreria: Bertrand

En ple cor del Chiado, el barri més bohemi de la Lisboa literària, a pocs metres d’A Brasileira, un dels cafès on Fernando Pessoa i Eça de Queirós van alimentar les tertúlies artístiques de la capital portuguesa, segueix en peus, 277 anys després de la seva fundació (1732), una de les llibreries més antigues del món. Es tracta de l’emblemàtica Bertrand, un nom que a Portugal ja el tenen 52 botigues i que a partir d’avui reforçarà la important oferta de grans llibreries concentrades als voltants de la plaça de Catalunya i el passeig de Gràcia.Amb un fons de més de 100.000 títols en un local de 1.500 metres quadrats situat al número 37 de la Rambla de Catalunya, on hi havia el desaparegut cine Alcázar, obre les portes la nova llibreria Bertrand, que «donarà prioritat a l’assaig, el llibre infantil i juvenil i el de butxaca, encara que serà una llibreria generalista»

LLibreria Bertrand: Rambla Catalunya, 37 08007 Barcelona


dimarts, 3 de març del 2009

Les coses elementals

Voy a envejecer para todo. Para el amor. Para la mentira. Pero nunca envejeceré para el asombro. Siempre me seguirán asombrando las cosas elementales.

dilluns, 2 de març del 2009

Garnatxa, raïm de segona?

Reportatge a El País

Oxidativa, alcohólica, todos los adjetivos que se le ocurran daban para, en cierta manera, desprestigiar a esta variedad típicamente mediterránea. Llegir més
Artícle a Mundo Vino
Desconfianza generalizada. garnacha, esa variedad injustamente vilipendiada. Llegir més

diumenge, 1 de març del 2009

Gran Pepe

Avui el Grup de la garnatxa està de dol...
el mateix dia que iniciàvem la primera tertúlia literària ha mort a Barcelona el GRAN PEPE RUBIANES

Des d'aquí un petit homenatge

Documental sobre Borges

LLibre i autor

Sobre Jorge Luis Borges
wikipedia, enciclopedia catalana, autores de argentina

Sobre Ficciones
wikipedia,
solo de libros, una guia de lectura del llibre, descarregar el llibre

Sobre la Literatura argentina
wikipedia

Altres
frases de l'autor

II trobada del Grup


II dinar i tertúlia literària
Data: Diumenge, 19 d'abril *de 2009
Lloc: Ca la NS i LLR (encara per determinar si a Poble Sec o a l'Alt Empordà)

* el 19 d'abril de 1882 va morir Charles Darwin


En defensa d'en Turgenev

Arguments:
- és cert que "Primer amor" s'exposa fàcilment a rebre la pitjor crítica que se li pot fer avui en dia a qualsevol obra d'art: que és cursi i naïf. Sortim-nos, però, de la perspectiva de lectors avesats al cinisme i a l'escepticisme propis de l'època contemporània. Per què no ens podem meravellar amb una obra innocent i simplement gaudir-ne? traiem-nos la corassa de lectors acostumats a la violència, al desconcert i l'ambigüitat de la literatura contemporània i simplement gaudim de la història. Quítate la coraza
- situem-nos en la perspectiva adequada: una obra del XIX. Madame Bovary o Anna Karenina també podrien ser acusades de cursis. Però rasquem una mica i a sota hi trobarem grans obres.- als ulls d'un lector del segle XXI, la història pot semblar poc elaborada: amb la nostra experiència audiovisual i literària segur que podem anticipar, molt abans que no ho feia un lector del s. XIX, el punt crucial de l'obra (que el pare és l'amant de Zinaida). Però no és l'anticipació un dels plaers d'escoltar, llegir o veure històries?
- per a mi és una meravella simplement situar-me al començament de la història, quan tres cavallers tenen el temps i la suficient finesa d'esperit com per dedicar-se a relatar com van ser els seus respectius primers amors. Quan llegeixo això a les 9 del matí, enxovada al metro, ja em transporto a un altre moment. Fantàstic.
- la història ens proposa molts temes: relacions paterno-filials, contrast entre les dues famílies, sacrifici, superació de l'adolescència...- poder gaudir d'una obra com "primer amor" no invalida poder gaudir d'obres molt diferents, contemporànies incloses, fins i tot aquelles que relaten suïcidis i coses lletges.
- i està fantàsticament escrita. Caldria veure les traduccions, però. Un mal traductor pot fer molt mal...
Aquests són els arguments de collita pròpia, que parteixen d'una humil opinió. Les antologies de la Història de la Literatura en donarien més. Valdria la pena tenir-los en compte.
L'últim i definitiu argument és que el departament de continguts i postpo de l'ICC està escandalitzat amb què no us hagi agradat el llibre.
NS (la recomendadora)